Wednesday, August 17, 2011

Bila bercakap ikut sedap mulut...jadi lah kita umpama orang bodoh tak ada akai...atau sememangnya tak ada akai...

Bercakap biarla ada nas atau dalil atau bukti...lebih lebih lagi jika ianya berkaitan dengan ke ugamaan...
Bercakap tentang hukum agama tidak berlandaskan logik akal semata mata..tetapi kena belajar..bukan setakat kenal huruf..malah banyak lagi yangperlu di ketahui...


Untuk bercakap..semua orang pandai..lebih lebih lagi setakat nak perlekehkan seseorang.... Perhatikan la ape yang mamat ni merapu tentang hukum atau sunnah nabi...


KUALA LUMPUR 15 Ogos - Satu demi satu amalan agama dan tradisi umat Melayu Islam di negara ini bakal tergadai sekiranya tiada pihak mahu mempertahankannya semata-mata kerana mengejar kepentingan politik pihak tertentu.

Dalam isu terbaru berkenaan larangan bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara yang disokong oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, perkara itu jelas membuktikan undi rakyat adalah lebih penting daripada mempertahankan akidah Islam.

Justeru katanya, adalah lebih baik pemimpin Pas menukar slogan perjuangan mereka kepada 'Berjuang Demi Undi' yang memberi maksud 'Aku mesti menang walaupun Islam kalah'.

''Nampaknya hujan sudah naik ke langit. Agaknya Menteri Besar Kelantan dan pemimpin Pas lain tidak lagi berhasrat menggunakan pembesar suara apabila memberi tazkirah atau program qiyamullail di masjid atau surau walaupun jumlah jemaah ramai," katanya dalam kenyataan akhbar di sini, hari ini.

Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang bermesyuarat 7 April lalu memutuskan, membaca al-Quran dengan pembesar suara di masjid dan surau adalah dilarang mengikut hukum syarak. Nota kaki..


Itu la sebab nya...biarkan orang ahli agama bercakap mengenai hukum hakam agama..
Seperti mamat ni...tersangat jauh pergi percakapan nya dengan isu yang ada..
Ini lah yang dinama kan mempolitikan agama.
Alim ulama telah menguarkan fatwa.berdasarkan hukum juga sunah nabi...kenapa nak mempertikaikan lagi?
Klau dia hebat...tentunya dia adalah salah seorang ahli majlis fatwa...bukan nya ahli politik...
Sabar je la...
Lagi dia bercakap...bertambah tambah la nampak ke bebalan nya dalam agama..


Tak faham ke dia tentang pe yang telah tertulis?.Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang bermesyuarat 7 April lalu memutuskan, membaca al-Quran dengan pembesar suara di masjid dan surau adalah dilarang mengikut hukum syarak. 


Piang sungguh......

No comments: